Mniszek lekarski – czy aby na pewno zwykły chwast?

Mniszek lekarski, czyli popularny „mlecz” w kontekście rolnictwa i ogrodnictwa kojarzy się głównie z uciążliwym chwastem, który regularnie nawraca na grządki. Nieco milej wspominamy pokryte  żółtymi kwiatami łąki, które pozwalają pszczołom zbierać nektar na drogocenny miód mniszkowy.

Czy aby jednak to koniec zalet jakimi obdarza nas ta popularna roślina?

Jak wskazuje sama nazwa – nie. Mniszek lekarski od dawna wykorzystywany był w ziołolecznictwie, a prozdrowotne walory ma każda jego część  – korzeń, liście oraz kwiaty.

Najpopularniejszą metodą korzystania z tego zioła są susze – zarówno z kwiatu, korzeni jak i liści. Coraz większą popularnością cieszy się syrop z kwiatu mniszka, który oprócz walorów zdrowotnych posiada wyjątkowy smak i doskonale pasuje jako dodatek do herbaty, naleśników czy tostów.

Nauce znane jest dobroczynne działanie mniszka lekarskiego w chorobach wątroby i dróg żółciowych, a pomocniczo także w przypadku problemów z nerkami oraz układem moczowym.

W przypadku zainteresowania kupnem suszu czy syropu z mniszka (słoiczki po 100 ml) lub suszu z kwiatów i liści zachęcamy do kontaktu.